Oldal kiválasztása

A városligeti Madárbarátok Ösvényének végigjárását követően újra Lilla érdeklődési körének befutói közé kerültek a madarak. A lelkesedésének megfelelően a minap tematikus délutánt tartottunk, amelynek középpontjában a cinege állt. Összegyűjtöttem pár madárkás “szakirodalmat” és kiegészítőt, majd előkészítettem a terepet egy viszonylag sok maszatolással járó kreatív projekthez.
A ragasztgatós feladatok mindig nagy sikert aratnak Lillánál, ez most sem volt másként. Gondoltam, a finommotorikát továbbfejlesztjük egy kicsit az apró, csiptető mozdulatokkal. Ezt persze Lilla másként gondolta, és mikor elfogyott a türelme, hogy a jégkockatartóból kiszedegesse a magokat, megpróbálta “Anya, sokat!” felkiáltással az előragasztott madárkára önteni az összeset. A kompromisszumos megoldás végül az lett, hogy utána egy befőttes üveg kupakjáról töltögette át a madárkára a kukorica-, napraforgó- és egyéb magokat.
A formát egyébként sablon alapján vágtam ki egy karton lapból, majd az inverz madárkás lapra egy másikat ragasztottam. Így az apró markúaknak is könnyebb a homorú formába a magok szétszórása, az alkotás pedig, domború felülete ellenére is, könnyen belefér egy impozáns képkeretbe. A madárka köré, háttérnek, a kartonlap színéhez idomuló barna cukrot szórtunk és az egeszet fixáltuk egy kis hajlakkal. Óriási élvezet a kicsiknek a különböző apró szemcsés anyagokkal való pacsmagolás. Szerencsére Lilla a romok eltakarításánál is partner.
Miutan elkeszültünk, a könyveket és a bekeretetett kész alkotást felállítottam az asztalra. Olyan jó nézni, ahogy napközben odamegy az asztalhoz, megvizsgálja a képkeretet és érdeklődéssel kinyitja a könyveket. Persze rögtön megtalálta a könyvben a kacsákat is, és jelezte, hogy indulhatunk a játszótérre a kacsákhoz. Megkérdeztem, hogy szeretné-e megetetni őket, majd ingatta a fejét és csak annyit valaszolt: “Nem, nézni!” 🦆 Megvan a magyarázat, miért pipálta le a cinege a kacsát: őt még véletlenül sem lehet kézből etetni. 🙂
P.S.: Azért hasonló művészi munkát kisgyerekkel inkább szabadtéren végezzetek, ha van rá lehetőségetek! Munka közben pedig érdemes meghallgatni a Cinege cipője verses mesés és Gryllus Vilmosnak a Muzsikáló madárház albumát.
🐣🐤🐥🐦