Oldal kiválasztása

Ti is szerettek nosztalgiázni és visszanézni a korábban készült képeket? Most, hogy így esőre áll az idő, különösen meleg szívvel töltenek el a hétvégi pécsi kirándulásunk emlékei. Tévhit ugyanis, hogy gyerekekkel nem lehet utazni. Minden azon múlik, hogy találunk-e számukra és számunkra is érdekes programot. Szerencsére Lilla imádja a természetet és ha még játszótér is akad a környéken, akkor pláne teljes a boldogság. Pécs városát körülölelő dimbes-dombos Tettye pedig minden ilyen kritériumnak megfelelt.
A tettyei játszótér méltán az egyik kedvence a pécsi lurkóknak. Domboldalban kiépített hosszú, kanyargós, gyors csúszdák, valamint egy tágas, természetközeli, hintával, mászókával, körforgóval és homokozóval felszerelt játszótér várja őket. Ugyan a csúszdákra óriás betűkkel ki van írva, hogy 6-12 éves korosztálynak való (abszolút jogosan, mert tényleg baromi gyorsak), úgy tűnik ezt a dilemmát a két éves Lilla megoldotta, mikor vonakodtam egyedül engedni csúszni: “Anya jó csúszda, hason!” Mondjuk így is valakinek lent kellett várnia, különben hason pörgött volna egészen a homokozón túlra. Az utolsó csúszást még vagy 5 utolsó utáni követte, pedig biztosan elfáradt a létrán alpinista módon való felfelé kapaszkodásban.
Érdemes a Semiramis Kávézó mellett parkolni, amely amellett, hogy közel van a játszótérhez, széles kávé kínálattal várja vendégeit. Lilla Babacsínót választott magának, de élvezettel kanalazta le a tejszínhabot a csokicsínóról és a chili con coffee-ról is. Igazi alpesi hütte hangulatunk támadt, miközben kávénkat kortyolgatva letekintettünk a városra. A Semiramist semmiképp sem lehet egy újhullámos helynek nevezni, a korabeli nyaralók hangulatát idéző faház szecessziós stílusú berakásai azt sejtetik, hogy az egykoron szebb időket is megélt vendéglátó helyet a történelem szele hatja át.
A kávézó és a játszótér között félúton, a park központi részén találhatóak Szathmáry György pécsi püspök XVI. század elején épült reneszánsz nyári palotájának romjai, amelyet még októberben is frissen nyílt rózsák szín- és illatkavalkádja ölelt körbe. Az épületet a törökök derviskolostorrá alakították és a Tettye név eredete is erre vezethető vissza, hiszen törökül a „tekke” kolostort jelent.
Az egyik falmaradványon, egy nem túl esztétikus, rozsdásodó kilátóról tekinthetünk körbe a csodálatos Tettyei katlanon.
Ez alkalommal az időnkbe csak ennyi fért bele, pedig akadt volna még fefedeznivaló a Tettyén egy egész napos program keretében. A Pintér-kerti arborétumban különleges növényeket csodálhatunk meg, mésztufa barlangba bújhatunk, fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk a Balázs-pihenő kilátóról és elsétálhatunk a Havi-hegyi kis kápolnához, ami igazi ékszerdoboz. Mindezek mellett több geocaching láda is található a környéken. Szóval kalandra fel, és irány Pécs, amely igazi gyerek- és felnőttbarát város telis-tele izgalommal!
Ti milyen belföldi úticélt ajánlotok, amit érdemes felkeresni ősszel is?