Oldal kiválasztása

Játszótér mustránk legutóbbi állomása a Városliget volt, pontosabban az Ajtósi Dürer sor felőli részen található dimbes-dombos, csúszdával tarkított gyerekpark. Ugyan a Városliget rehabilitációja sokakat megoszt, de a Liget rendszeres látogatói szerintem mind egyet értenek a nagyszabású felújítási munkálatokkal. Mivel gyermekkoromat lényegében a Ligetben töltöttem, ezért pontosan látom, hogy közel 30 év alatt szinte semmilyen fejlesztésen és megújuláson nem esett át a park, leszámítva egy-két játszótér szükségszerű átalakítását. Különösen igaz ez a turisták által kevésbé látogatott részekre, vagyis a Hősök terétől távolabb eső területekre.
Pedig a Városliget nagyon is megérdemli, hogy törődjünk vele, fejlesszük és a mai kornak megfelelő, minden igényt kielégítő, kulturált, rendezett és megfelelő infrastruktúrával ellátott városi rekreációs övezetet hozzunk létre.
A Királydomb közelében található játszótér nyáron is nagyon kellemes, az árnyas platánfáknak köszönhetően. Az óriási homokozót már többször láttuk miként tisztítja és szitálja át speciális munkagéppel a Tiszta Játszóterekért Alapítvány. Több hinta és csúszda tarkítja a játszóteret és a kerítés menti kis dombokra való fel-le futkározás garantáltan lefárasztja a kicsiket. Mászóka és akadálypálya is várja a nagyobbakat, persze aki retro csimpánzosdit szeretne játszani, jobban teszi ha átsétál a szomszédos “régi” játszótérre, ahol a ’80-as évekből megmaradt sárga mászó birodalom várja a vállalkozó szellemüeket (lásd egy későbbi postban). A játszótér túloldalán a beton alapú kosár és kispályás foci pályák délutánonként igazi dühöngő funkciót töltenek be és a mára már zárhatóvá vált salak focipálya akár esténként is bérelhető.
Ugyan kihelyeztek két toitoi-t is a közelben, de én még nem találkoztam olyan gyerekkel vagy anyukával, aki ezt használta volna. Bízom benne, hogy a Liget Budapest. projekt ezt a kérdéskört is megnyugtatóan rendezi Városliget szerte. Az ugyanis nem fenntartható, hogy az intézményi mosdókat leszámítva egy ekkora közparkban csak egy nyilvános mosdó található a Műjégpályánál és az sem akadálymentesített.
Holott a Városligetben aztán tényleg egy egész napot kényelmesen el lehet tölteni bármelyik évszakban, még úgyis, hogy nem keresünk fel belépős intézményeket. A régi Petőfi Csarnok környéke is megújult (igaz, még nem teszteltük) és végre a Városliget is van egy modern futókör, ami hívogató a sportolni vágyók számára. Ja, és ha a Királydomb környéken járunk, ne hagyjuk ki a Kresz pályát és a madártani tanösvényt sem!