Oldal kiválasztása

A hétvégi pécsi látogatás azért is volt különleges élmény, mert Lilla először látott bábelőadást, igazi bábszínházban. Köszönjük szépen a fantasztikus élményt Julici!
Öröm volt nézni, ahogy a minden iránt érdeklődő Lillus tátott szájjal nézi végig a nagyjából fél órás “Icurka picurka” című előadást, majd vidáman csatlakozik a színpadi szabad játékhoz. A program időtartama és története teljes mértékben az apróságokra van szabva, nemhiába hívják “csecsemőszinhaznak”, mert célközönsége a 3 év alatti korosztály. A kicsik figyelme ilyen korban nagyjából 20-30 percig terjed, ennél hosszabb koncentráció már igazán extra teljesítmény.
Csecsemőszínházi Icurka Picurka előadásban egy cicus, egy egérke, egy halacska és egy kutyus kapcsolatát kísérhetik végig a gyerekek. A kedves kis állatok közös játékai – bújócska, fogócska, kukucska-játék – a barátság egy-egy pillanatát villantják fel. Közismert mondókák, gyerekdalok, kiszámolók, dúdolók és dünnyögők a játék építőkövei.
A bábelőadást követően megtekintettük az emeleti báb kiállítást, amely nekünk, felnőttek számára teljesen új köntösbe csomagolta ezt a művészi műfajt. A bábok világa messze túlszárnyalja a kézre és ujjra felhúzható kis figurákat, valamint marionett bábokat. A bunrako, vajang, bottal mozgatható és árnybábok csak pár a színes-míves, igényes báb spalettából, amelyet végignézve a felnőttek újra gyereknek érezhetik magukat.
A három teremből álló bábmúzeum első termében a gyerekek kipróbálhatják a Bóbita Bábszínház régebbi bábjait, megismerkedhetnek a különböző bábtechnikákkal: kézbe vehetik Mosó Masát és Hermelinkét, Gőgös Gúnár Gedeont, Zsiga kutyát és a baromfiudvar többi lakóját, valamint a Holle anyó című előadás bábjait. Sőt, a szobában egy árnyparaván mögött Lúdas Matyi várja Döbrögi uraságot és a gyerekeket! A középső terem az időszakos kiállítások helyszíne, a legbelső teremben pedig a Bóbita alapítójának, Kós Lajosnak a bábjai láthatóak.
Ti voltatok már bábszínházban, milyen tapasztalatokkal tértetek haza? 🙂